Dokumentarni film o životu i djelu Aviciija najavljen za 2023.

Dokumentarni film o životu i djelu Aviciija najavljen za 2023.
U procesu je snimanje novog dokumentarnog filma o nasljeđu neprežaljenog producenta Aviciija. Prošlo je više od tri godine od samoubojstva ovog mladog švedskog umjetnika, a s proslavom te nesretne godišnjice i prve informacije o novom dokumentarcu. Najavljeno je kako će film ispunjavati arhivski materijali, snimke iz backstagea te brojni intervjui sa Aviciijevom obitelji, prijateljima, suradnicima kao i njim samim.

Avicii, pravim imenom Tim Bergling, rođen je u Stockholmu 1989. godine. Prema izboru DJ Maga našao se na trećem mjestu popisa 100 najboljih svjetskih DJ-eva 2012. i 2013. godine te je dva puta bio nominiran za nagradu Grammy. Objavio je dva studijska albuma – True i Stories. Najveće glazbene uspješnice Aviciija su svakako singlovi “I Could Be the One” u suradnji s Nikijem Romerom, “Wake Me Up”, “You Make Me”, “X You”, “Hey Brother”, “Addicted to You”, “The Days”, “The Nights, Levels”, “Waiting for Love”, “Without You” i “Lonely Together”. Hrvatska publika imala ga je prilike slušati dva puta – 2013. i 2015. godine na Ultra Music Festivalu u Splitu. Godine 2016. dijagnosticiran mu je akutni pankreatitis, djelomično zbog velike količine alkohola koju je konzumirao zbog čega se privremeno povlači s glazbene scene. U travnju 2018. godine preminuo je u 28. godini života. Dana 10. travnja 2019. objavljena je pjesma ‘SOS’ Avicii-a u duetu s Aloe Blacc.

Dokumentarni film slavit će život Tima Berglinga i baviti se “glazbom i umjetnikom koji su definirali jednu eru i zauvijek promijenili svijet glazbe; bit će to intimna i epska priča o njegovim uspjesima i borbama da se nosi s pritiskom.” Björn Tjärnberg, redatelj i snimatelj, i Candamo Film, u suradnji sa Švedskom nacionalnom televizijom, producirat će dokumentarni film. Snima ga švedski redatelj Henrik Burman, poznat po dokumentarnom filmu iz 2020. “Yung Lean: In My Head”.

“Moj cilj je pružiti iskrenu i novu perspektivu o Aviciijevom ali i Timovom životu”, rekao je Burman u izjavi za Billboard. “Želim da ovo bude film koji će iznenaditi publiku i dovesti u pitanje sliku javnosti o najvećem švedskom, svjetski poznatom umjetniku današnjice, a time i osvijetliti ono što je njegova glazba značila tolikim ljudima.”

Ⓒ 2021 - Sva prava pridržana